İşyerinde, arkadaş sohbetlerinde çokça duyduğunuz şifreli para birimi olan Bitcoin, aslında kötü bir şöhrete sahip. “Derin Web” (Deep Web) olarak bilinen illegal pazarda dejenere niyetli kullanım sonrası, günümüzde finansal bir değer haline geldi ve sanal para birimi oldu.
2014 yılındaki rakamlara göre Bitcoin 2015 yılında değer kaybına uğradı ama 2015 Kasım ayı itibariyle yılın en yüksek değerine ulaştı. Bu değer artışında son dönemlerde yaşanan olayların etkili olduğu kanaatindeyim. Kasım ayında değer artışına neden olan olay ise: Bitcoin’ in alt yapısı olan: “Blockchain Teknolojisi” ne olan ilgi.
Geçtiğmiz ay Nokia örneği üzerinden paradigma kavramında firmaların nasıl yarıştan koptuklarından bahsetmiştim. Aynı durum finans sektöründe öne geçmek ve ortaya yeni bakış açıları içeren ürünler, hizmetler geliştirmek isteyen kurumların (bankalar, yazılım firmaları vb) Blockchain üzerine yoğunlaşmasını sağladı. Ayrıca, mevcut finans sisteminin maliyetleri ve güvenlik kaygıları bu sisteme olan ilgiyi daha da arttırdı. Geçtiğimiz aylarda duyurulan 9 finans kuruluşunun bankacılıkta Bitcoin’ in yerini belirleme çalıştayında sayı Aralık ayında 42 bankaya ulaştı.
Blockchain genel bir anlatımla, bloklar zinciri anlamına geliyor. Bitcoin’ i uçtan uca bir ödeme sistemi yapan Blockchain adlı işlemler veritabanında diğer sistemlere nazaran farklı bir teknoloji bulunuyor. Sistem birbirinden haberdar işlemlerden bloklar oluşturuyor. Bu bloklar işlemlere dair kayıtları tutuyor. Tüm blokların birbirine bağlantılı olması da “bloklar zincirine” benziyor. Sistemi özgün kılan özellikler ise şu şekilde:
- Değiştirilemeyen Veri: Oluşan zincir değişmiyor ve en önemlisi değiştirilemiyor. Yani geriye dönük bir işlem yapmanız mümkün değil. Çünkü doğrulama sistemi dağıtık.
- Dağıtık yapıya sahip olması: Blockchain’ e ağdan bağlanan kişilerin işlemcileri (PC vs) kullanılarak ağdaki güncel bilginin birer kopyası farklı işlemcilerde tutuluyor.
- Yapılan tüm işlemler şeffaf: Kayıtların geçmişi herkes tarafından takip edilebiliyor.
- Güvenlik: Güvenliği, şeffaflık ve verilerin dağıtık sistemden doğrulanarak işlemesi sağlıyor.
Kısaca, Blockchain herkese açık bir kitap ve bu kitapta yapılan işlemler Bitcoin mürekkebi ile yazılıyor.
Bitcoin’ in finansal kullanımı yıllardır gündemde olan bir konu. Hali hazırda Bitcoin ödemeli VISA kartları ve ATM ler dünyanın çeşitli bölgelerinde hayata geçti.
Blockchain ise 2016 yılının takip edilmesi gereken başlıca teknolojilerden birisi durumunda. Bankalar bu konuyu bilgi güvenliği, tasarruf (sistem ve kaynak kazanımları) ve yazılım açısından masaya yatırdı.
Blockchain’ e olan güven arttıkça Bitcoin’ in değerinde de artış olacaktır.