Üniversite’ de geçirdiğim ilk haftayı yazımda anlatmışken, eğitim sistemi ile alakalı bir kaç bilgi vermem gerektiğini düşündüm. Çünkü, Finlandiya’ yı 3 kelimede Nokia, Soğuk ve İyi eğitim olarak tanımlıyorum. İyi eğitimden ziyade ben neler gördüğümü anlatayım. Eğitim sistemi daha çok çalışmayı senin üzerine bırakan projeler, sunumlar ve raporlar ile dolu diyebilirim. Aldığım 8 dersin sadece 4 tanesinde sınav vardı ve bu sınavlar kesinlikle %100 etkilemiyor dersin mutlaka, raporu, sunumu, projesi ile beraber etki yapıyor. Özellikle Endüstri Mühendisliği öğrencileri için çok faydalı oluyor çünkü, bölüm genel anlamda insanlarla beraber olmayı ve birlikte çalışmayı gerektiriyor. Derslerin hepsinde ekip çalışmaları ile işlerimizi halletik.
Ben bu sistemde en çok üzerimdeki yükün azlığından ve beni araştırmaya itmesinden hoşlandım. Araştırma olayı çözen olgu, kendi emeğin var kendi öğrendiklerin var karşında tabi ki, yapacağınız işte dersi veren hocalar kaynakları veriyor da başlıyorsun ama üzerine koymak geliştirmek eklemek sende bitiyor buda aktif öğrenmeyi sağlıyor bence. Finlandiya’ da genel anlamda öğrendiğim bazı eğitim sistemiyle alakalı bilgileri vereyim ben sizlere:
- Bir kere adamlar saygı dolu ve egosuz bir sistem kurmuş. Şöyle ki Finlandiya da yaşayan müslüman bir yabancısınız ve çocuğunuzun domuz eti yememesi gerekiyor. Okul kesinlikle bu konuda dikkatli davranıyor ve öğrenciye ayrı yemek veriyor. Ya da üniversitede evli insanlar derse giriyor bebekleriyle bebek ağladığı an dışarı çıkıyor kimse de arkasından bebekle okula mı gelinir demiyor.
Üstteki eğitim sistemini anlatmaktan çok bir saygı örneğinin eğitim sisteminde ki tezahürü denebilir. Gelgelelim ansiklopedik Finlandiya eğitim sistemi bilgilerine:
- Üniversiteyi kaç yılda bitirdiğinden ve notlarından çok ne yaptığı dikkate alınıyor işe alınırken buda eğitimi kopyayla, hakka girerek çabucak bitirmek yerine insanları bu adrenalinden uzak tutuyor ve rahat rahat okumalarını sağlıyor açıkçası. Bir örneğini oradaki arkadaşım anlattı. 4 senede üniversiteyi bitiren arkadaşına firma işe alım sürecinde sen sadece okumuşsun üzerine ek bir faaliyet koymamışsın diyerek red vermişler.
- Bazı sitelerde çocuklar 7 yaşına gelmeden okula alınmaz denmiş ancak, 3 yaşında alınıyorlar herhalde orada kastedilen ilkokul olsa gerek. Akademik eğitim için başlama yaşı 7 ama o ayrı.
- İskandinav ülkeleri eğitimli insanları ile meşhurdur Finlandiya’ da Avrupaya göre daha yüksek üniversite mezunu oranı var.
- Eğitim sisteminde dil sorun olmuyor ülkede yaşayan %5 İsveçli için devlet ikinci resmi dilini İsveççe yapmış. Eğer bir İsveç li ben eğitimi Fince almak istemiyorum İsveççe almak istiyorum derse, devlet ona hoca ayarlıyor ve dersleri o dilde alabiliyor. Aynı konu ikinci dil olayında da geçerli mesela, Türksünüz eşiniz fin ama çocuğunuzun ikinci dil olarak Türkçe öğrenmesini talep edebilirsiniz. Hoca olduğu sürece buda sağlanabiliyor.
Şüphesiz ülkedeki huzurun bir etkeni de bu olsa gerek bide bizde o kadar kullanılıp suyu çıkarılan kelimeler var mesela demokrasi gibi, adamlar uygulamışlar sözde kalmamış anlaşılan. Tabi ben bu bizim ülkemize uygulansın demiyorum o coğrafyada kimsenin gözü yok adamlar takılıyor kutuplarda (Rusya ve II.Dünya Savaşı sonrası dönemi ayrıca anlatacağım).
- Üniversite öğrencisi ve hocası arasında güzel bir samimiyet var.
- İnternette hocaların aldığı ütopik rakamlar var gibi gözüküyor ama işsizlik maaşıyla bile geçinenlerin olduğu ülkede bir hocanın maaşının iyi olması normal her zaman şuna inanıyorum kişinin aldığı paralar ülkelerde karşılaştırırken giderde düşünülmeli, Finlandiya Avrupanın en pahalı ülkesi ve vergisinin çok olduğu bir ülke konumunda belli bir gider var. Zaten Finlandiya’ da çok lüks yaşayan insanlara rastlamadım ama rahatta oldukları kesin.
- Üniversite bölge firmalarla eş güdümlü çalışmalar yürütüyor. Özellikle Nokia Siemens Network (NSN) firmasının mühendisleri mühendislik bölümleriyle sıkı bir irtibat ve geliştirme içerisindeler. Bir çok derste bizde projelerimizi ve araştırmalarımızı NSN mühendisleriyle gerçekleştirdik.
- Üniversite ve şehrin kütüphane imkanları çok ileri boyutlarda
- Ülkede hemen hemen herkes İngilizce biliyor ve az da olsa İsveççe öğrenmiş durumdalar.
- Öğrenciler için daima devlet maddi bir destekte bulunuyor.
- Ülkenin bütün üniversitelerinin devlet okulu olduğunu da belirteyim.
- Haftalık ders saatinin az olması da yukarıda açıkladığım gibi self-study sisteminden kaynaklanıyor.
- Üniversite kulüplerine ve başkanlarına özel ayrı odalar veriliyor. Özellikle bir kulüp odasında bulunma imkanı buldum. TV, kendilerine özel internet, bilardo masası, çalışma odası ve salon-mutfak tan oluşuyor.
merhaba hocam elektrik elektronik mühendisliği mezunuyum fillandiya giderek diploma denkliğini sağlamak istiyorum hangi üniversite beni kabul edebilir fillandiya yaşam nasıl bilgi verebilir misin..saygılar