Kanada Üniversite Eğitim Sistemi & Tubitak MAM Çalışmaları

Üretim Araştırmaları Kulübü’nde hedeflerimizden biride diğer üniversitelerde Üretim Araştırmaları Kulüpleri kurmaktı. Ocak 2013′ de kurulan Sakarya Üretim Araştırmaları Topluluğu da bizi düzenledikleri Dünyanın en önemli bilim adamlarından TÜBİTAK MAM Başkanı Sayın Prof. Dr. İbrahim Dinçer’ in, Üniversitesi Eğitiminde ve Araştırmada Yeni Yaklaşımlar ve Stratejiler konulu etkinliklerine davet ettiler. University of Ontario öğretim üyelerinden Prof. Dr. İbrahim Dinçer Kanada’nın en önemli bilim ve araştırma ödüllerinden biri olan Ontario’daki “The Premier’s Research Excellence Award (PREA)”ını kazanmış. Kendisi Kanada eğitim sistemiyle başladı konferansına ve inanın çok önemli tecrübeler paylaştı. Gelelim tecrübelere:

Kanada Eğitim Sistemi

Kanada’ da eğitim sisteminde en önemli olay “Academic Freedom” deniyor. Bu konu hakkında çok bilgi bulabilirsiniz ancak bu sistem bazı ülkeler tarafından uygulandığını bende araştırınca gördüm. Bu sistem hakknıda detaylı bilgi burada bulunabilir. Kanada’ da üniversitelerin çoğunluğu devlet üniversitesi konumunda. Gelen öğrencilere ve öğretim görevlilerine İbrahim Dinçer’ in üniversitesinde laptop veriliyor ve en önemlisi bulunacakları bölümde kullanılacak yazılımlar laptoplarında kurulu halde teslim ediliyormuş. Aslında üniversiteler için basit ama çok kritikte bir işlem.

Profesyonel Mühendislik

Ülkede mühendislik eğitiminde ilk duyduğumda (İTÜ Yetkin Mühendis tanımı aklıma geldi) Profesyonel Mühendis tanımı yapılmış ve bu mühendislerin imza yetkileri var. Prof. Müh. olunması da 4 yıllık bir eğitime tabi. Bu eğitime girmekte referans, ortalama ve dil bilgisi istiyormuş. Özellikle eğitimde mutlaka mutlaka mühendislik etiği ve mühendislik kanunu eğitimi veriliyormuş. Bu eğitimi veren kurumlarıda denetleyen Kanada Mühendislik Akreditasyon Kurulu var. Bu kurul 1965 yılında kurulmuş. Mühendislik eğitimine Akredit olamayan üniversitelerin bölümleri kapatılıyor. Nicel-Nitel gelişim göz önüne alınarak puanlama yapılıyor ve bu puanlamada alt limitin altında kalmaması gerekiyor kurumların.

Prof. Dr. İbrahim Dinçer’ in Eğitimde 6C Kuralı

Prof. Dr. İbrahim Dinçer iyi bir eğitim için bir 6C kuralı oluşturmuş. Bu 6 madde şu şekilde:

  1. Öğrenciyle iyi İletişim
  2. Bilgilerin Kavranabilecek forma sokulması
  3. Merak Oluşturma
  4. Öğrencinin sorgulayabilmesi için mantıksal heyecanın verilmesi
  5. Öğrenciyle aynı fazın yakalanması
  6. Öğrenci ile işbirliği yapılması şeklinde.

Üniversitelerin değerlendirilmesi konusunda geri dönmek gerekirse, Kanada’ da eğitim öğretimde parametreler var. Sınıf Sayısı – öğrenci oranı, altyapı, hoca kalitesi ve kaynakların sağlanması gibi parametreler. Birde dengeli dozaj olayına çok dikkat ediyorlar. Çünkü alınmayan bilgi kullanılmayan bilgiye döneceğini iyi biliyorlar.  Kanada’ nın YÖK tarzı kurumu var ve bu kurum üniversite kalitelerinin eşitlenmesi konusuna odaklanmış durumdalar. Araştırma ve hizmete çok önem veriyorlar. Bu zaten bir devlet politikası durumunda:

RIC (Research Inovation Commercialization) – Araştırma – İnovasyon Ticarileştirilmesi

İnovasyonda hükümet büyük bir destek sağlıyormuş Kanada’ da. Ekonominin iyi olmasının en önemli aşamalarından birisi de şüphesiz ki inovasyon. Ancak yapılacak inovasyonda ticarileşmeli ki ekonomiye katkısı olsun. İşte bu noktada Kanada yoğun fabrika çalışmaları ile değilde o fabrikalarda yapılacak inovasyonların çıkış noktası olmayı hedefliyor. Yani imalatta yarışmaya gerek yok kar ve ticari gelir getirecek inovasyon araştırmalarına daha çok odaklanmışlar. Çalışmalarınıda eğitimiyle, maddi desteğiyle bu noktaya hizmet eder pozisyona getirmişler. Yenilikçi ürünler farkı yapacak. Bu bütün sistemi bir diyagram haine getirirsek her diyagram bir üste çalışıyor ve en üstte ise “Better Life in Canada” var. Yani bütün bunlar aslında daha yaşanabilir ve güzel bir Kanada için.

TUBİTAK MAM NE YAPIYOR?

Ekonomik anlamda bir ülke ne kadar gelişirse gelişsin teknoloji ile altı doldurulmadığı sürece, kendi marka ve ürünlerini geliştirmedikçe gelişimin altı boş olacak ve geleceği olmayacaktır. TUBİTAK MAM da Türkiye’ nin ihtiyaç duyduğu ürünleri ve projeleri gerçekleştirme amacıyla çalışıyor.

Son olarak Prof. Dr. İbrahim Dinçer başarı için diyor ki:

YETENEK OLACAK ODA YETMEZ EMEK VE UĞRAŞ DA OLACAK.

[imagebrowser id=4]

Kanada Üniversite Eğitim Sistemi & Tubitak MAM Çalışmaları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön