Arkadaşlar Sosyal Medya dendiği zaman akla gelen Facebook, Twitter gibi siteler olsa da iş dünyasının yoğun olarak kullandığı bir site olan LinkedIN ile ilgili size bir rehber olacak bir yazı hazırladım. LinkedIN iş dünyasıyla ve kariyeri ile ilgililenen (31 Mart 2012 tarihinden itibaren) 161 Milyondan fazla üyenin olduğu bir sosyal paylaşım sitesi konumunda. Türkiye’ de ki kullanıcı sayısı 1 milyondan fazla. Şimdi LinkedIN in avantajlarını, ne gibi imkanlar sunduğuna değinelim kısaca bir LinkedIN ile yapabileceklerinize değinelim.LinkedIN soyal mecranın kariyer sitesidir aslında, kendi CV’ inizi oluşturup firmalara iş başvurularınızı yaptığınız ve Türkiye’ de bir çok firmanın tercih ettiği kariyer sitelerinin atasıdır diyebilirim.
LinkedIN Ne İşe Yarar ve LinkedIN ile Neler Yapılabilir?
- LinkedIN ile detaylı bir CV oluşturabilir ve bağlantılarınız (Facebook’ da ki arkadaşlara benzer) ile CV inizde yer alan bir çok şeyi ilişkilendirebilirsiniz. Mesela, İstanbul Ticaret Üniversitesi öğrencisi iseniz eğitim bilginizi buna göre yazıp arkadaşlarınızı bağlantılarınıza eklediğinizde kişiyi İstanbul Ticaret Üniversitesi’ nden tanıdığınızı söyleyebilirsiniz.
- Firmaları takip ederek bir çok iş imkanından haberdar olabilirsiniz.
- Grupları kullanarak aktif tartışmalara girebilir kariyerinize katkısı olacak veya işiniz ile alakalı bir çok konuyu inceleme fırsatı bulursunuz.
- Sosyal bir site olarak Türkiye’ de ki kariyer sitelerinden farklı olarak bağlantılarınızda bulunan insanların işi, eğitimi, başarıları, aldığı sertifikalar ve daha bir CV de ne kadar değişiklik olursa bunlarla ilgili güncellemeleri görüp onları tebrik edebilirsiniz.
- Bir iş alımı süresince en önemli noktalardan olan tavsiye bölümünü kullanarak bağlantılarınızı tavsiye edip iş alım süresinde onlara katkıda bulunabilirsiniz.
- Twitter güncellemelerinizi LinkedIN bağlantılarıyla ilişkilendirebilirsiniz. Bu ilişkilendirmeleri kariyerle ilgili olduğu doğrultuda yapmak gerekiyor.
- WordPress, Box.net uygulamaları ile blog yazılarınızı ve dosyalarınızı LinkedIn ile profilinize ekleyebiliyorsunuz.
- Tam bir CV oluşturma mantığı ile hazırlandığı için bu profilinizin PDF çıktısını alıp kullanabiliyorsunuz. (PDF den Doc versiyonuna aktarmayı daha önce ele almıştık.)
- Özellikle kariyerin temel taşları olan Eğitim, İş tecrübeleri kadar önemli olan projeler, sertifika, kurs ve yeteneklere özel bölümler açabiliyorsunuz bunları çok basit bir şekilde detaylandırabiliyorsunuz.
- Bu özel olarak oluşturabileceğiniz bazı özel bölümler şu şekilde sıralanabilir: Bölümler, Patentler,Yayınlar, Sınav Skorları, Kurslar, Ödüller, Projeler.
- Özellikle yaptığınız projeleri beraber çalıştığınız bağlantılarınız ile eşleştirebilmek şahane olmuş. Ayrıca, bu projenin hangi iş deneyiminizde veya hangi eğitim sırasında gerçekleştiğini de ekleyebiliyorsunuz ( değilse kendiliğinden bağımız çalışmalar ile otomatik ekleniyor.)
- Bir başka ve bence en güzel olaylardan biri olan Kimin profilinize baktığınızı görebiliyor olmanız çok iyi düşünülmüş.
- LinkedIN in paralı üyelikleri ise daha çok bu sitenin kullanımını iş alımlarını LinkedIN den yapan firmalara / kişilere cazip geldiğini düşünüyorum. Kişileri dosyalama, etiketleme gibi imkanlar vererek kategorilendirme vs sağlıyor.
- CV inizi ( profilinizi ) oluştururken verilen bir kaç dilde hazırlama özelliği ile dünya çapında süprizlerle karşılaşmamanız içten bile değil.
LinkedIN’ inKariyer’ e Etkileri
LinkedIN’ in profosyonel anlamda kariyerinize etkileri tabiki olumlu olacaktır. Özellikle günümüzün Twitter ve Facebook ile sınırlandırılmış sosyal paylaşım sitelerinde ölen zamanlar burada baktığınız profiller ile bir zaman kazanımına ve yeni insanlar tanımanızı sağlayabilir. Kendi bölümünüzden mezun insanların ne gibi yerlerde çalıştığını görebilir, o noktaya ulaşırken attığı adımları ve hangi işlerin içerisinde nasıl yol katettiğine bakabilirsiniz. Bir sosyal paylaşım sitesinin vermiş olduğu yıllar geçtikten sonra arkadaşlarınızın kariyerleri ile alakalı bilgileri görebilir onlarla ortak iş ve tecrübe trafiği sağlayabilirsiniz. LinkedIN içerisinde bulunan ve aktif tartışmaların olduğu konuların takibi ile kendinizi geliştirebilirsiniz.
Bir sonraki LinkedIN ile ilgili yazımda LinkedIN de detaylı olarak bir CV hazırlama örneği (resimli anlatım) yapacağım.